OKJ száma
52 811 02 0000 00 00
A szakma rövid története
Már a 4-500 évvel ezelőtti Mezopotámia, Egyiptom, India, Kína, de Hellász és a Római Birodalom is kínált az ókori utazó számára ételt, italt és szállást. A középkori Pest és Buda híres fogadói voltak az Arany Horgony, Fehér Ökör és a Fekete Sas ahol nem csak megpihenhetett a fáradt vándor, hanem finom étkekkel, jóféle borokkal fogadták. Évszázadok múltán is ugyanazzal a szándékkal térnek be az emberek a vendéglőkbe: szeretnének kellemes környezetben jót enni és inni.
A szakma rövid leírása, bemutatása
A vendéglős feladata igen összetett és szerteágazó. A vendéglátás minden szakterületéhez értenie kell. Fontos, hogy megismerkedjen a vendéglátó vállalkozások működésével, működtetésével. A két évig tartó képzés során megtanulja az ételkészítés, tálalás és díszítés, valamint a terítés és felszolgálás fortélyait. Feladatkörébe tartoznak a vendéglátó rendezvények szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatok. Kezeli a vendéglátásban található eszközöket, gépeket, berendezéseket.
Milyen munkát végez egy vendéglős?
-
A vendéglátó egységben a beszerzési, termelési, értékesítési és raktározási tevékenységet végzi, irányítja.
-
Kialakítja üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről.
-
Megszervezi az egység adminisztrációs rendjét, biztosítja a tűz-, munka és tulajdonvédelmi előírások betartását, gondoskodik a higiéniás szabályok betartásáról, teljes körű leltár- és anyagi felelősséggel tartozik az egységben a készletekért.
Válaszd ezt a szakmát, ha
- érettségi után a vendéglátás területén szeretnél továbbtanulni,
- érdekel a vendéglátás, és szívesen gondoskodnál arról, hogy vendégeid kellemes gasztronómiai élményekkel gazdagodva távozzanak abból a vendéglátó egységből, ahol te dolgozol,
- szeretsz új ismeretségeket kötni és emberekkel foglalkozni,
- érdekelnek a pincér és szakács ismeretek, és szívesen dolgoznál ilyen területen
- szívesen megtanulnál finom ételeket főzni, és esetleg vannak olyan terveid, hogy kellő tapasztalat birtokában saját magad üzemeltess vendéglátó helyet,
- tudni akarod, hogyan kell megszervezni és lebonyolítani a különböző vendéglátós rendezvényeket: osztálytalálkozót, érettségi bankettet, esküvőt, keresztelőt, házassági évfordulót.
Néhány jellemző munkakör, ahol el tudsz helyezkedni ezzel a szakképesítéssel
- élelmezésvezető
étkezdés- pincér
- szakács
- vendéglátó eladó
Elágazás
- nincs
Ráépülés
- vendéglátásszervező
Rész-szakképesítés
- vendéglátó eladó
- étkezdés